piątek, 26 lipca 2013

Niebiańskie ciasto...

...czyli przepis na "Placek Niebo". Przynajmniej w moim regionie znany jest z takiej nazwy. Przepis dostałam od koleżanki parę lat temu, która pochodzi z Puńska, a tam kucharki znakomite i niejeden doskonały przepis znają ;-) Co tam się w samym Puńsku i okolicach nie wypieka - sękacze, kominy, mrowiska, torty, brzozy i inne cuda i cudeńka. Nie mówiąc o tradycyjnym chlebie na zakwasie. A o innych wyrobach nie wspomnę, choćby regionalne kartacze, babki ziemniaczane, kibiny, kindziuki. Kiedyś trochę i tych sekretów zdradzę ;-) a dziś  - ciasto z masą jabłkową i masą orzechową na kruchym spodzie oblane polewą czekoladową i udekorowane połówkami orzechów włoskich. Jest przepyszne!!!

A robi się je tak:
Przygotowujemy składniki: 

Na spód z kruchego ciasta: 
30 dag mąki
20 dag masła (margaryny)
1/2 szklanki cukru pudru 
3 żółtka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Na masę jabłkową:
75 dag jabłek 
60 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny lub kwasku cytrynowego

Na masę orzechową:
25 dag orzechów włoskich 
1 szklanka gorącego mleka 
20 dag cukru pudru
25 dag masła 

Na polewę:
7 łyżek wody, 
7 czubatych łyżek cukru kryształu
1/4 kostki masła
2 łyżeczki ciemnego kakao

Do dekoracji: 
połówki orzechów włoskich

I do dzieła:

Robimy ciasto kruche - tłuszcz, proszek z mąką i cukrem, dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy z tego dwa placki. Pieczemy krótko - ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni, placki są cienkie, więc się szybko pieką.

Masa jabłkowa - Jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do naczynia i poddusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą, dodać cytrynę lub kwasek, a kiedy zmiękną, dodać cukier i dusić aż się rozpuści. 
Ciepłą masę rozsmarować na jednym z placków, a drugim przykryć, z lekka dociskając. 
Ciasto to robię zawsze w tortownicy (23 cm) albo blasze z bokami, żeby zachować formę do stężenia ciasta.

Masa orzechowa -  Orzechy zemleć i sparzyć gorącym mlekiem. zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, najpierw c cukrem pudrem, później dołączyć orzechy. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.

Polewa czekoladowa - wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy do połączenia się składników i pierwszego zagotowania, uważając, żeby nie przypalić. Masę wylewamy na ciasto. Dekorujemy połówkami orzechów. Najlepiej tak gęsto, jak będziemy kroić kawałki ciasta. Bardzo ładnie wygląda kawałek ciasta z orzechem na wierzchu.

 Ciasto przygotować najlepiej dzień dwa przed imprezą.


I jeść! Miłego konsumowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz