...czyli przepis na "Placek Niebo". Przynajmniej w moim regionie znany jest z takiej nazwy. Przepis dostałam od koleżanki parę lat temu, która pochodzi z Puńska, a tam kucharki znakomite i niejeden doskonały przepis znają ;-) Co tam się w samym Puńsku i okolicach nie wypieka - sękacze, kominy, mrowiska, torty, brzozy i inne cuda i cudeńka. Nie mówiąc o tradycyjnym chlebie na zakwasie. A o innych wyrobach nie wspomnę, choćby regionalne kartacze, babki ziemniaczane, kibiny, kindziuki. Kiedyś trochę i tych sekretów zdradzę ;-) a dziś - ciasto z masą jabłkową i masą orzechową na kruchym spodzie oblane polewą czekoladową i udekorowane połówkami orzechów włoskich. Jest przepyszne!!!
A robi się je tak:
Przygotowujemy składniki:
Na spód z kruchego ciasta:
30 dag mąki
20 dag masła (margaryny)
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę jabłkową:
75 dag jabłek
60 dag cukru
2 łyżki soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Na masę orzechową:
Na masę orzechową:
25 dag orzechów włoskich
1 szklanka gorącego mleka
20 dag cukru pudru
25 dag masła
Na polewę:
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżek cukru kryształu
1/4 kostki masła
2 łyżeczki ciemnego kakao
Do dekoracji:
połówki orzechów włoskich
I do dzieła:
Robimy ciasto kruche - tłuszcz, proszek z mąką i cukrem, dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy z tego dwa placki. Pieczemy krótko - ok. 15 minut w temperaturze ok. 180 stopni, placki są cienkie, więc się szybko pieką.
Masa jabłkowa - Jabłka zetrzeć na grubej tarce, włożyć do naczynia i poddusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą, dodać cytrynę lub kwasek, a kiedy zmiękną, dodać cukier i dusić aż się rozpuści.
Ciepłą masę rozsmarować na jednym z placków, a drugim przykryć, z lekka dociskając.
Ciasto to robię zawsze w tortownicy (23 cm) albo blasze z bokami, żeby zachować formę do stężenia ciasta.
Masa orzechowa - Orzechy zemleć i sparzyć gorącym mlekiem. zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło, najpierw c cukrem pudrem, później dołączyć orzechy. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.
Polewa czekoladowa - wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy do połączenia się składników i pierwszego zagotowania, uważając, żeby nie przypalić. Masę wylewamy na ciasto. Dekorujemy połówkami orzechów. Najlepiej tak gęsto, jak będziemy kroić kawałki ciasta. Bardzo ładnie wygląda kawałek ciasta z orzechem na wierzchu.
Ciasto przygotować najlepiej dzień dwa przed imprezą.
I jeść! Miłego konsumowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz