makaron do ugotowania – porcja w zależności od liczby osób przewidzianych do konsumpcji tego pysznego dania ;-) cukinia
1 papryka,
kilka łyżek kukurydzy z puszki,
1 czerwona cebula,
3 ząbki czosnku,
pomidory krojone w puszce
przyprawa do makaronu (użyłam takiej „Dary natury”)
odrobina kucharka lub innych przypraw wg uznania
olej rzepakowy do smażenia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobniutko pokrojony czosnek
Cukinię i paprykę kroimy w paski (u mnie było jej stanowczo za mało). Dodajemy do cebuli i smażymy około 2-3 minut. Dodajemy makaron, kukurydzę, pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami. Mieszamy i podsmażamy około 3 – 5 minut. I gotowe!
Podajemy na ciepło. Ozdabiamy listkami bazylii.
Często gotuję makaron poprzedniego dnia, żeby skrócić czas przygotowania posiłku – wtedy danie robi się w 10 minut i nawet najbardziej zgłodniali dotrzymają do obiadu i nie będą zapychać się kanapkami przed obiadem.
Smacznego!
Jest to danie zmodyfikowane z bloga "Pyszne wege" - tam był ryż z curry z podobnymi składnikami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz