Proponuję zupę - krem z fasolki szparagowej. To bardzo prosta i niewymagająca dużego nakładu pracy zupa. W dodatku jest to dobry sposób na wykorzystanie fasolki, nawet trochę przejrzałej, łykowatej.
Wystarczy kilka składników:
jedna średniej wielkości cebula (niektórzy wola z czosnkiem)
2- 3 ziemniaki
fasolka szparagowa (może być mrożona)
2- 3 marchewki
odrobina oleju
liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
przyprawy do smaku, np. kucharek
zielenina - koperek, pietruszka zielona
Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę, w garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy surowe ziemniaki i marchewkę, a następnie fasolkę szparagową, kilka minut podsmażamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i zieleninę. Kiedy wszystko jest już miękkie, blendujemy za pomocą blendera. Wlewamy do bulionówki, na wierzch dodajemy kilka kostek sera typu feta, ozdabiamy listkiem bazylii.
Dla odmiany możemy podać ją z grzankami lub kostkami wędzonego tofu.
Jest naprawdę smaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz